Recepten

Basisrecept oesterzwam

Scheur de zwammen van de rand van de hoed naar de steel toe in reepjes. Als het grote zwammen zijn snijd je ze ook nog overdwars doormidden of in stukjes . Laat een koekenpan goed heet worden en laat de boter daarin bruin worden. Bak daarin de zwammen onder voortdurend omscheppen in 3 minuten bruin. Niet teveel zwammen tegelijk bakken, als je ze bruin wilt bakken.Op het laatst zout en kruiden toevoegen.

Basisrecept “roux” voor oesterzwamragout
30 gram roomboter
2 eetlepels bloem
3 deciliter melk
1 theelepel “ marmite” (of een kwart bouillonblokje)en (kruiden-)zout.

Smelt de boter in een klein steelpannetje . Voeg het meel toe en roer met een houten lepel stevig door. Er mag zoveel meel in als gebonden kan worden. Soms wordt het even één grote klont. Voeg dan snel een klein beetje melk toe zodat men van de roux een saus vormt, en dan beetje bij beetje de rest van de melk. Ook de marmite moet nu er door geroerd worden en evt. wat geraspte kaas en zout.

Eventueel kun je een ragout maken door reeds gebakken oesterzwammen aan de roux toe te voegen.

Ragout van oesterzwam
50 gram boter
350 gram oesterzwammen, gescheurd en evt. in stukjes
1 kleine ui/sjalot gesnipperd
1 teentje knoflook idem
(kruiden-) Zout
Kruidenmengsel (zoals PIT –kruiden van “het blauwe huis”, te gebruiken i.p.v. peper)
30 á 40 gram bloem
3 ½ dl. Volle melk
1 ½ dl. Water
¼ á ½ runderbouillon blokje of anders marmite
Evt . naar smaak een scheutje drank zoals Port of Sherry en/of 2 druppels Tabasco

Maar neem ietsje meer boter en bak nu eerst de ui en knoflook en de zwammen 5 minuutjes in de boter bruin op een hoog vuur. Voeg de kruiden en zout toe, en als de zwammen dan genoeg vocht afgeven , roer je pas het meel erdoor. Voeg eerst de helft van de bloem toe, en kijk of het gebonden kan worden allemaal, stop met toevoegen als dat niet gaat, om klonten te voorkomen. Voeg dan de melk toe daarna water en bouillon.

Gebakken ei met oesterzwam
Eieren klutsen met kruidenzout en kruiden erdoor ( bijv. basilicum/ bieslook)
Oesterzwammen scheuren van de rand van de hoed naar de steel toe. (en kleinsnijden indien nodig).
Een uitje snipperen (en evt. een teentje knoflook)
Bak de zwammen kort in boter of olie in de koekenpan.
Geklutst ei erover en op een laag pitje de omelet laten gaar worden

Oesterzwamsoep
350 gram oesterzwammen, gescheurd in reepjes
50 gram boter
Evt. ui/ sjalot/ teentje knoflook
Bloem om te binden, ongeveer 50 gram
1 tot 3 deciliter melk
7 tot 9 deciliter water
2 bouillonblokjes( rund óf groentebouillon )
Eén soort verse tuinkruiden of groente zoals maggiplant ,selderij, peterselie , basilicum , sla-uitje , bieslook (fijngesnipperd) of zeer dun gesneden ringetjes prei.

Verhit de pan, smelt de boter, bak daarin de zwammen. Voeg kruidenzout toe, bind het mengsel van uit de zwammen vrijgekomen vocht- en botermengsel met bloem.
Gewoon boven op de massa scheppen en goed roeren met houten lepel.
Aanlengen met melk, goed roeren en dan het water en bouillon toevoegen.
Men kan de soep pureren, maar gewoon “héél” laten is ook prima.
Als laatste tuinkruiden Sommige mogen wel even meekoken….andere niet.
(en evt een scheutje port ,sherry o.i.d. toevoegen.

Oesterzwampizza
Ook gemakkelijk, pizza bodem beleggen met oesterzwam, het liefst eerst vermengd met wat olie , zout en kruiden.
Hier met de roze “flamingo”oesterzwammen op een bedje van tomatensaus.
Nog wat bestrooien met snippers groenten en kruiden, besprenkelen met zonnebloem-olie, zout en of kaassnippers.
(de kleur vervaagt nog wel tijdens het bakken)

Oesterzwam soep
Vegetarisch /geschikt voor glutenvrij dieet,( en zonder room zelfs vega !)
250 gr. oesterzwam
2 eetl. zonnebloemolie
750 ml. water ,
50 gram oesterzwam.
Bouillon pasta "Heldere groentebouillon zonder gist" van Healthy Planet
Verse paprika geel of rood
Creme Fraiche 100 gram ( komt per glas los er bovenop, naar smaak, dus exacte hoeveelheid is onduidelijk )
evt. Kruidenzout, en Pit Kruiden van Het Blauwe huis

Oesterzwammen scheuren en kleinsnijden, en even bakken /”fruiten” in zonnebloemolie. Oesterzwammen koken in de grootste helft van het water met bouillon en kruiden.
De rest van het water toevoegen, om af te koelen
Pureer de soep , met een staafmixer.
De soep weer net aan de kook brengen.
Ondertussen de paprika in blokjes snijden en pureren.
Serveer de soep in een mooie brede soepkom, een klein diep bordje of in een glas op voet.
Bovenop de soep komt een schep crème fraiche en een schep frisse paprika –puree.

Nieuws

Binnenkort kan er klompengolf worden gespeeld in onze weilanden.

De email voor klompengolf is This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. om te reserveren.

 

 

Op De Middelwaard  is de bijzondere combinatie te vinden  van een gemengd  biologisch landbouwbedrijf met een specialisme van oesterzwamteelt .  Sinds 1984 worden er biologische oesterzwammen gekweekt, ook de voedingsbodem hiervoor wordt zelf gemaakt. Deze wordt samengesteld uit biologisch stro  en hooi uit het landbouwbedrijf. 

 

Nieuwe website

Onze nieuwe website is sinds 2012 online, kijk vooral verder om te zien wat we zoal doen op  De Middelwaard