Biologische kwaliteit

Waarom de oesterzwammen van De Middelwaard ?

Volgens Willem ter Steeg van “Oerkoken.”

Volgens Willem ter Steeg (alias Grijzebeer )van “Oerkoken.”

“Vroeger verwerkte ik eigenlijk nooit oesterzwammen in gerechten. Oesterzwammen die verkrijgbaar waren , zagen er vaak niet uit en ze gaven smaak noch structuur af. Totdat ik de mensen van de Middelwaard een keer tegenkwam, op een streekmarkt in de buurt. Nu ben ik erg enthousiast over dit product, en gebruik regelmatig oesterzwammen bij het bereiden van gerechten.”

Waarom de oesterzwammen van De Middelwaard ?

Volgens de telers zelf: Martien en Mirjam

Sinds 1984 worden er oesterzwammen geteeld (op biologische wijze!) op “De Middelwaard”.We plukken niet alleen zwammen, maar maken de ook de oesterzwamvoedingsbodem zelf. (de meeste paddenstoelen telers hebben alleen plukbedrijven)

Voedingsbodem oftewel substraat, maken wij als volgt: Biologisch stro (+/- 90% ) en hooi of luzernehooi(+/-10%) wordt fijngehakseld, gepasteuriseerd en daarna ge-ent met 2% oesterzwambroed ( =mycelium op korrels graan). Dit wordt opgevuld in zakken met gaatjes. De zakken worden in 2 á 4 weken tijd doorgroeid met het mycelium in een speciaal daarvoor gemaakte doorgroei-ruimte. Daarna volgt de knopvorming en uitgroei gedurende anderhalve maand lang de oogst in een koelere teeltruimte. De voordelen van hiervan zijn:

• Er wordt Zoveel mogelijk stro en hooi van eigen teelt gebruikt, en aangevuld met stro van andere biologische boeren.( zo dicht mogelijk uit de buurt om transport kilometers te beperken) Door alleen biologische ingredienten te gebruiken wordt de kans op residuen (ongewenste stoffen ) zo klein mogelijk gemaakt

• Geen meststoffen, geen bijvoedmiddelen en geen bestrijdingsmiddelen of ontsmettingsmiddelen gebruik in de gehele teelt. Dat geldt óók voor de productie van de voedingsbodem. Dat is goed voor het milieu, maar ook voor uw gezondheid. Omdat paddenstoelen hun voedingsbodem afbreken, nemen ze ook veel stoffen daaruit op. Hoe schoner de voedingsbodem, hoe beter ! De teelt op andere substraten zoals koffiedik, is al een heel oud idee. Ook een leuk idee, maar zolang er nog geen 100% bio- koffie geschonken wordt in restaurants, is dat niet bruikbaar voor de biologische teelt van oesterzwammen.

• Volledige duidelijkheid over de samenstelling van de voedingsbodem. Daardoor weet u wat u eet. Alleen de teelt op houten stammen is nóg natuurlijker, maar geeft wisselende opbrengsten.

Nieuws

Er is een leuke en informatieve film gemaakt over de biologische oesterzwamteelt door Harrie Terhorst van Mozaiek TV .  Klik hier voor de link naar de film.

Omstreeks 10 oktober 2024 zijn er weer rundvleespakketten.

Vraag meer informatie aan op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

Op De Middelwaard  is de bijzondere combinatie te vinden  van een gemengd  biologisch landbouwbedrijf met een specialisme van oesterzwamteelt .  Sinds 1984 worden er biologische oesterzwammen gekweekt, ook de voedingsbodem hiervoor wordt zelf gemaakt. Deze wordt samengesteld uit biologisch stro  en hooi uit het landbouwbedrijf. 

 

Nieuwe website

Onze website is sinds 2012 online, kijk vooral verder om te zien wat we zoal doen op De Middelwaard